10 до 18 ч.

понеделник-петък

Русе

ул. Любомир Пипков 2

0877 23 45 45

[email protected]

Сравни имоти

Нови правила за санирането

Промяна в правилата за саниране обсъждат експерти за следващия етап от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова при откриването на първия в страната саниран блок с подменена отоплителна инсталация.

Все още не е ясно какво ще е финансирането на следващия етап от програмата, посочва вестник “Стандарт”.

След направени анализи и ревизия на досегашната работа, се обсъждат различни варианти, по които да продължи енергийното обновяване. По-вероятният от тях е собствениците отново да плащат такса за самоучастие в ремонтите.

Ако такава се въведе, тя вероятно ще е различна, в зависимост от това дали съответната сграда е голяма или малка, например. Освен това е възможно да се плаща по-висока сума за самоучастие, ако сградата, която ще се обновява енергийно, се нуждае и от конструктувно укрепване, стана ясно от думите на Крумова.

И в момента тези ремонти са по-скъпи заради допълнителните дейности по заздравяване на сграда, но по първия етап на националната програма цялата сметка за обновяването се плащаше от държавата.

За удължаване на живота на някои сгради обаче е необходимо укрепване. То не трябва да бъде на всяка цена и не за всяка сграда, поясни Крумова. Според нея по подобен начин може да се говори и за подмяна на вътрешни и горивни инсталации, както и за други елементи.

Търси се устойчиво, дългосрочно решение, при условия, които ще позволят поетапно да бъдат санирани и обновени голямата част от жилищните сгради в страната, поясни Крумова в Перник.

По думите й няма смисъл да се заделя още един финансов ресурс, бил той 1 милиард, милиард и половина или 3 милиарда лева, които също ще свършат. Сега санирането продължава с наличните средства. Сградите, за които е осигурено целево финансиране, ще бъдат завършени, каза още Крумова.

Преди да се продължи с другите сгради, които са получили одобрение, но все още нямат договори за целево финансиране, ще се направи анализ. Необходима е дългосрочна програма, която да предлага различни типове пакети, отговарящи на различни критерии, защото има малки, но и много големи блокове, коментира още зам.-министър Крумова.

Първоначалните данни при проверка на резултатите показват, че след санирането на сградите е постигнато спестяване на разходваната електроенергия от 40 до 60%.

Join The Discussion

Privacy Policy Settings